Zorgeloos last minute op vakantie met een goed werkende accu

Last minute op vakantie gaan kan vaak zorgen voor enige hectiek, echter is een goed begin het halve werk. Wanneer je met de auto op vakantie gaat is een betrouwbare auto-accu van onschatbare waarde om te zorgen dat je vakantie zonder problemen verloopt. Een goed functionerende accu is namelijk de levensader van je auto en kan het verschil maken tussen een soepele reis en een onverwachte uitdaging onderweg. Het is daarom zeker de moeite waard om je accu voor vertrek goed te controleren, hoe last minute je vakantie ook is. Daarom hebben we in deze blog enkele tips op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat je auto-accu klaar is voor je reis!

Het inspecteren van de accu

Wanneer je de auto accu voor vertrek controleert, is het verstandig om op z’n minst de volgende stappen te doorlopen

1. Visuele inspectie

Begin met een uitgebreide visuele inspectie van de auto accu. Controleer bijvoorbeeld op scheuren en tekenen van corrosie. Corrosie kan namelijk de prestaties van de accu negatief beïnvloeden, dus maak indien nodig de accupolen schoon. Zorg er daarnaast voor dat de aansluitingen van de accupolen goed vast zitten en dat de accu stevig is bevestigd. 

2. Leeftijd van de accu

Naast een visuele inspectie kan je simpelweg beslissen of je accu aan vervanging toe is door te kijken naar de leeftijd. Over het algemeen heeft een accu een levensduur van 3 tot 5 jaar. Maar er zijn natuurlijk altijd aspecten die de levensduur kunnen verkorten. Indien je accu ouder is dan 5 jaar, overweeg dan in ieder geval om deze preventief te vervangen, om zo onverwachte uitval te voorkomen. 

3. Meting van de accuspanning

Gebruik vóór vertrek een voltmeter om de spanning van de accu te meten, over het algemeen moet een gezonde accu een spanning van ongeveer 12,6 volt hebben. Controleer echter altijd in de auto handleiding welke hoeveelheid accu spanning de leverancier aanraadt. Als de spanning te laag is, kan dit duiden op een zwakke accu en is het mogelijk dat deze opgeladen of zelfs vervangen moet worden. 

Onderhoudsvrije accu’s

Tegenwoordig hebben de meeste moderne auto’s onderhoudsvrije accu’s. Zoals de naam al doet luiden, vereisen deze accu’s minder onderhoud. Om deze reden is een visuele inspectie vaak al genoeg. Echter wordt het wel alsnog aangeraden om regelmatig de conditie te controleren en eventuele problemen op te sporen, al helemaal voordat je op vakantie gaat. 

(Preventieve) vervanging van de accu

Zoals hierboven beschreven zijn er verschillende redenen waarom een accu aan vervanging toe is, of kan het verstandig zijn deze preventief te vervangen. Voor het vervangen van de accu is het niet altijd nodig om naar een garage te gaan, je kan dit namelijk ook zelf doen. Bestel dan gemakkelijk en snel je accu online. Kies bijvoorbeeld voor een accu van Bogijn, welke de volgende dag al verzonden wordt. Bovendien kan je op hun website met behulp van een handige kentekencheck snel achterhalen welke accu geschikt is voor jouw auto. Op deze manier ben je helemaal klaar om last minute op vakantie te gaan!

Comments zijn uitgeschakeld.